Jacques Reymond

Pudding chlebowy


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pudding chlebowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 czerstwy bochenek białego pszennego chleba

masło

dżem z gorzkich pomarańczy (patrz: oddzielny przepis)

120 g rodzynek sułtanek

1 łyżeczka kandyzowanej skórki cytrynowej

1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

sok z 2 cytryn

115 g posiekanych suszonych moreli

moczonych przez noc w białym sherry

1 litr mleka

2 laski wanilii

5 jajek

6 płaskich łyżek drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Pokrój chleb na kromki i odkrój skórkę. Posmaruj każdą kromkę dżemem z gorzkich pomarańczy i przekrój je na połówki. Natłuść cienko masłem szerokie prostokątne żaroodporne naczynie. Ułóż jedną warstwę chleba, posyp garścią sułtanek, skórki cytrynowej i pomarańczowej oraz posiekanych moreli, Skrop sokiem z cytryny. Ułóż kolejną warstwę chleba i posyp drugą garści

powrót

Podobne przepisy

Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Ensaimada z morelami i migdałami
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.