Ricardo Larrivee

Pudding chlebowy z rumowym sosem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding chlebowy z rumowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na pudding:

2 szklanki mleka

4 jajka (żółtka oddzielone od białek)

1 łyżka ciemnego rumu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

5 ½ szklanki czerstwego białego pieczywa, pokrojonego w kostkę

½ filiżanki rodzynek

1 filiżanka brązowego cukru



Na sos rumowy:

1 ½ filiżanki brązowego cukru

2 łyżeczki mąki

¾ szklanki (180 ml) śmietany 36%

¾ szklanki (180 ml) mleka

1 łyżka ciemnego rumu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ szklanki prażonych orzechów pekan





Pudding:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść formę do sufletu o średnicy 20 cm i pojemności 2 litrów, następnie posyp ją cukrem. W naczyniu wymieszaj mleko, żółtka, rum i wanilię. Dodaj chleb i rodzynki. Odstaw na 10 minut, by pieczywo wchłonęło płyn. W drugim naczyniu ubij białka. Stopniowo dodawaj brązowy cukier, aż piana stanie się sztywna. Za pomocą szpatułki stopniowo wmieszaj pianę do namoczonego chleba. Postępuj ostrożnie i delikatnie. Masę wylej do formy. Piecz około godziny, aż środek puddingu się zetnie, lecz pozostanie wilgotny.



Sos rumowy:

W rondlu połącz brązowy cukier z mąką. Dodaj śmietanę, mleko, rum i wanilię. Zagotuj, cały czas mieszając. Ostudź sos do średniej temperatury, od czasu do czasu mieszając. Podaj natychmiast. Udekoruj orzechami pekan i polej sosem rumowym.



© Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Kasza manna z bananami i bakaliami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu z imbirową herbatą ćaj
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cassata „grzech łakomstwa”
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.