Pudding biedaka

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding biedaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos klonowy:

2 szklanki syropu klonowego (500 ml)

½ szklanka brązowego cukru (125 ml)

1 szklanka śmietanki 35% (250 ml)

¼ szklanki masła (60 ml)



ciasto:

1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (250 ml)

1 szklanka cukru (250 ml)

2 szklanki mąki (500 ml0

2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 ml)

szczypta soli

1 szklanka mleka (250 ml)

1 łyżka ekstraktu waniliowego (15 ml)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Sos klonowy: zagotowujemy wszystkie składniki. Gotujemy 5 minut. Odstawiamy. Ciasto: w misce ucieramy masło z cukrem i ekstraktem. W drugiej misce łączymy suche składniki. Mieszamy, dodając suche składniki do mokrych na przemian z mlekiem. Dzielimy ciasto na osiem naczyń do zapiekania. Zalewamy syropem. Pieczemy 35 minut do zrumienienia. Ciasto będzie dopieczone, jeśli wbita w nie wykałaczka wyjdzie sucha. Podanie: dekorujemy gałką lodów waniliowych.

powrót

Podobne przepisy

Mamałyga z mlekiem kokosowym i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Galaretka jabłkowa z pieprzem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.