Bill Granger

Pudding bananowy


Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Pudding bananowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Polewa

filiżanka wody

¾ filiżanki brązowego cukru

¼ filiżanki syropu z trzciny cukrowej



Ciasto

filiżanka mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

½ filiżanki cukru pudru szczypta soli

¾ filiżanki mleka

85g masła, jajko

łyżeczka ekstraktu waniliowego

banany

dodatek: lody waniliowe



Przygotowanie

Przygotować polewę-wymieszać wodę, cukier i syrop z trzciny cukrowej. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Mieszając wlewać mleko i przestudzone stopione masło. Dodać lekko roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać. Dodać banana rozgniecionego widelcem. Bananów nie należy rozgniatać na miazgę, powinny zostać wyczuwalne grudki. Ciasto przelać do żaroodpornego naczynia i polać syropem. Podczas pieczenia część syropu spłynie na dno formy i utworzy sos. Piec przez 30 minut. Podawać w małych miseczkach, polany sosem, z lodami waniliowymi.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krówki z makiem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rafaello na biszkopcie migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.