Pudding bananowo-karmelowy

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding bananowo-karmelowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

125 g mąki pszennej

115 g drobnego cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

2 dojrzałe banany, 1 rozgnieciony, a 1 pokrojony wzdłuż na ćwiartki

250 ml mleka

85 g roztopionego masła

1 lekko rozkłócone jajko

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

śmietana do polania przy podaniu



140 g miękkiego brązowego cukru

90 g złocistego syropu melasowego (golden syrup)

250 ml wrzątku



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC -160oC z termoobiegiem. Natłuść brytfankę o pojemności 2,5 litra.

Przesiej mąkę z solą i proszkiem do pieczenia do miski z cukrem. Dodaj rozgniecionego banana, mleko, stopione masło, jajko oraz ekstrakt waniliowy i utrzyj, aż składniki się połączą. Przelej mieszaninę do brytfanki, a na wierzchu ułóż 4 kawałki banana. Zagotuj w rondelku cukier z syropem melasowym. Polej pudding wrzącym roztworem i piecz jeszcze 30-40 minut do czasu, aż wyrośnie i będzie złocisty. Podawaj porcje puddingu ze śmietaną.



powrót

Podobne przepisy

Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tort Pawłowej
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tosty francuskie, lemon curd i owoce
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet ananasowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.