Lucinda Scala  Quinn

Pudding a la suflet cytrynowy


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pudding a la suflet cytrynowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

do smarowania foremek

5 dużych jaj (oddzielić białka od żółtek)

¾ szklanki cukru

1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny

¼ szklanki soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

do posypania

bita śmietana

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wysmarować masłem 6 niewielkich foremek lub większą foremkę o wymiarach 20 x 25 cm. Ustawić foremki w brytfance. Zagotować wodę w rondelku lub czajniku.
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę. W innej misce ubijać żółtka, aż się spienią i zjaśnieją, 3-4 minuty. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Dodać białka do żółtek, wymieszać. Napełniać foremki w trzech czwartych. Otworzyć piekarnik. Szybko, ale ostrożnie nalać do brytfanki wrzątku do połowy wysokości foremek. Wstawić brytfankę do piekarnika i piec w kąpieli wodnej 20-25 minut. Nie przepiec. Wyjąć brytfankę z piekarnika. Wyjąć foremki, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z owocami na ciepło
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Czekoladowa kula z musem z rokitnika i sosem z brandy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.