Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 litra wody

80g mąki

200g cukru

50g masła

3 jaja

3 cytryny

 

 

Przygotowanie:


W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka). Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki. W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny. Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Parfait z ricottą i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Czekoladowe trufle z rumem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.