Puchar gruszkowy według dawnej receptury

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Puchar gruszkowy według dawnej receptury
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 dojrzałych gruszek

pół litra białego wermutu

lub sherry

3 laski cynamonu

3 łyżki cukru trzcinowego

6 goździków

szczypta sproszkowanego kwiatu muszkatołowego (macis)

łyżka okruchów chleba

szczypta pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Gruszki obieramy, dzielimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, odkładamy dwie połówki, a resztę kroimy w kosteczkę. Wkładamy połówki i kostki gruszki do rondla, zalewamy wermutem, dodajemy laski cynamonu, goździki, cukier, szczyptę macis i pieprzu; doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 - 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, aż gruszki nabiorą miękkości. Zdejmujemy z ognia, usuwamy laski cynamonu i goździki i odstawiamy ugotowane gruszki do ostudzenia; wyjmujemy połówki gruszek, gdy ostygną kroimy na cienkie plastry, które posłużą do dekoracji; pozostałe ostudzone gruszki miksujemy. Przecier podgrzewamy w rondlu, mieszając tak długo, aż zgęstnieje, na koniec dodajemy okruchy chleba i mieszamy. Zdejmujemy krem z ognia i studzimy. Do pucharków nakładamy krem gruszkowy i dekorujemy plastrami gruszki, rozetkami bitej śmietany, listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Miodowo-waniliowa panna cotta
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.