Anne Burrell

Ptysie z sosem czekoladowym


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Ptysie z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki wody

60 g masła

szczypta soli

½ szklanki mąki pszennej

2 jajka

szczypta mielonego cynamonu

½ l lodów waniliowych albo śmietankowych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220oC. W rondelku zmieszaj wodę, masło oraz sól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i mieszaj intensywnie drewnianą łyżką. Kiedy z ciasta zrobi się kula i zacznie odchodzić od ścianek, przełóż je do miski i zaczekaj 3-4 minuty, żeby trochę przestygło. Dodawaj po jednym jajku i mieszaj ręcznie albo elektrycznym mikserem. Dodaj cynamon i wymieszaj. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego albo plastikowej torebki z odciętym rożkiem i nałóż porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając między nimi przynajmniej 2,5 cm odstępu. Zanurz palec w wodzie i wygładź sterczące czubki. Wsuń blachę do piekarnika i piecz 20-25 minut, obracając ją w połowie pieczenia o 180o żeby ciastka równo się upiekły. Gdy będą rumiane, lekkie i suche, przełóż je na metalową kratkę, żeby wystygły. Tuż przed podaniem przekrój kulki z ciasta w poprzek i nałóż do środka porcje lodów. Polej sosem czekoladowym i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Blok czekoladowo – kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Waniliowo–kokosowy ryż z bakaliami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.