James  Martin

Ptysie z polewą czekoladową


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ptysie z polewą czekoladową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto ptysiowe

200 ml zimnej wody

4 łyżeczki drobnego cukru

85 g niesolonego masła, plus odrobina do natłuszczenia formy

115 g mąki

szczypta soli

3 średnie jajka, ubite na lekką pianę



Wypełnienie

600 ml śmietany kremówki

otarta skórka z 1 pomarańczy



Polewa czekoladowa

100 ml wody

80 g drobnego cukru

200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Wstaw małą foremkę na dno piekarnika, żeby się nagrzała. Do dużego rondla wlej wodę, dodaj cukier i masło. Delikatnie podgrzej, żeby masło się stopiło. Zwiększ ogień, a następnie wsyp na raz mąkę i sól. Zdejmij rondel z ognia i energicznie ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Gdy tylko zacznie odstawać od ścianek naczynia, przełóż je do dużej miski i odstaw do ostygnięcia na 10-15 minut. Wbijaj po jednym jajku, aż masa będzie gładka i lśniąca, i będzie się miękko odrywać od dłoni – być może nie zużyjesz wszystkich jajek. Lekko natłuść wnętrze dużej formy do pieczenia. Stosując szprycę cukierniczą z dyszą o średnicy 1 cm, formuj z mieszaniny małe ptysie na dnie formy do pieczenia. Delikatnie potrzyj je zwilżonym wodą palcem – to sprawi, że wierzchy będą po upieczeniu gładkie i kruche. Wstaw formę do piekarnika. Wlej pół szklanki wody do foremki umieszczonej uprzednio na dolnej półce piekarnika i szybko zamknij drzwiczki – para wodna pomoże ciastu rosnąć. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie na wierzchu złocisto-brązowe. Jeśli ptysie będą zbyt blade, po ostudzeniu rozmiękną. Wyjmij blachę z piekarnika i wyłącz piekarnik. Nakłuj szpikulcem podstawę każdego ptysia, ale nie przebijaj ich na wylot. Ułóż je ponownie w formie otworami do góry i wstaw na 5 minut do wyłączonego piekarnika – ciepłe powietrze wysuszy wnętrza ptysiów. Ubij śmietanę z okruchami skórki pomarańczowej, aż zaczną się robić miękkie ‘stalagmity’. Nałóż szprycą cukierniczą porcje wypełnienia do wnętrza każdego ptysia. W rondlu doprowadź do wrzenia wodę z cukrem. Gotuj, aż płyn przybierze konsystencję syropu. Zmniejsz płomień i na rondlu postaw żaroodporną miskę z kawałkami czekolady. Podgrzewaj ją mieszając, aż się roztopi. Zdejmij miskę i wlej do niej syrop z rondelka, mieszając, aż powstanie gładki czekoladowy sos. Ułóż ptysie na talerzykach i ozdób czekoladową polewą. Podawaj na ciepło lub na zimno.





© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowe brownie
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto czekoladowe w jednej misce
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.