Ptysie z kremem cukierniczym i polewą klonowo-kawową

Przepis z programu Martha piecze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ptysie z kremem cukierniczym i polewą klonowo-kawową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duże jajko

1 porcja ciasta parzonego

krem cukierniczy (według przepisu)

polewa klonowo-kawowa (według przepisu)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. W małej miseczce wymieszać jajko z łyżką stołową wody. Odstawić. Wyłożyć 2 duże blachy papierem do pieczenia. Włożyć ciasto parzone do torby zakończonej 1,5 cm dzióbkiem. Formować 5-centymetrowe kulki w odstępach około 2,5 cm. Delikatnie rozprowadzić nierówności wilgotnym palcem, zaokrąglić aby ciasto równo rosło. Posmarować ciasto jajkiem. Piec około 25 minut aż ptysie wyrosną i będą złoto-brązowe. Przełożyć z piekarnika na drucianą podstawkę. Wystudzić. Włożyć krem cukierniczy do torby zakończonej 3 mm dzióbkiem, wycisnąć krem do rozciętych ptysiów. Zanurzyć górę każdego ptysia w syropie, pozwolić aby nadmiar ściekł i odstawić pokrytą stroną do góry na drucianą tackę. Włożyć do lodówki na 10 minut do stężenia polewy, podawać.

powrót

Podobne przepisy

Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto marchewkowe
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.