Agnieszka Kręglicka

Ptysie serowe


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ptysie serowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 g masła

1 szklanka wody

sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

1 szklanka mąki

4 jaja

1 szklanka tartego gruyere'a

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Zagotować wodę z masłem i przyprawami. Kiedy wrze wsypać na raz całą mąkę. Zdjąć z ognia i wyrabiać drewnianą łyżką ciasto, aż będzie spójne. Włączyć gaz i na małym ogniu dalej wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodziło od ścianek garnka i od łyżki. Odstawić. Do lekko przestudzonego wbijać po kolei jajka. Mieszać aż całe jajko połączy się z ciastem i dopiero dodawać następne. Do przestudzonego ciasta wmieszać tarty ser. Można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką lub wyciskać z rożka torebki foliowej małe balaski wielkości śliwki. Smarować je roztrzepanym z wodą jajkiem. Zostawiać miejsce między nimi, bo urosną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut, zmniejszyć ogień i piec jeszcze 15 minut w 180 stopniach C. Poczekać aż przestygną w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

powrót

Podobne przepisy

Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Ptysie serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapasy
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Omlet biszkoptowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

#Miriam

26.07.2011 19:52


wawka

CYTUJ

Świetny przepis. Gorąco polecam wypróbowania go. Coś o podobnym smaku jadłam we Franche-Comte (jeden z regionów we Francji) jako przystawkę. Zdaje się, że to się po francusku nazywa "gougeres".

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.