Lucinda Scala  Quinn

Ptysie cytrynowo-pietruszkowe


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Ptysie cytrynowo-pietruszkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek masła

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

¾ szklanki mąki pszennej

5 dużych jajek

skórka starta z 1 cytryny

3 małe dymki

drobno posiekane

3 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki kędzierzawej

 

 

Przygotowanie:


W 4-litrowym garnku zagotować 1 szklankę wody z masłem, solą i pieprzem, aby masło się roztopiło. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Ponownie postawić na ogniu i podgrzewać ok. 2 minut, cały czas energicznie mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z ognia. Dodać 4 jajka, po jednym, mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać skórkę cytrynową, dymkę, pietruszkę i wymieszać. Przełożyć ciasto do plastikowej torebki i odciąć róg. Wyciskać małe kulki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też nakładać ciasto łyżeczką. (Surowe kulki ciasta można zamrozić w plastikowym pojemniku lub torebce i przechowywać do miesiąca).
Nagrzać piekarnik do 200° C. Rozkłócić 1 jajko z 1 łyżeczką wody i posmarować wierzch ptysiów. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pan bagnat
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.