Anna Olson

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym


Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto ptysiowe:

½ szklanki wody

½ szklanki mleka

szczypta soli

1 łyżkę stołowa cukru

7 łyżek masła

cynamon

1 ½ szklanki przesianej mąki

4-5 jajek



Sos czekoladowy:

140g gorzkiej czekolady

woda

1/2 szklanki gęstej, kwaskowej śmietana o ponad 30% zawartości tłuszczu

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

czarny zmielony pieprz



Lody cynamonowe:

lody waniliowe

cynamon



Przygotowanie:

Do rondla wlać wodę i mleko. Dosypać szczyptę soli, cukier, dodać masło i cynamon. Zagotować, żeby masło się roztopiło. Wsypać przesianą mąkę, zmniejszyć ogień i dokładnie wymieszać. Zdjąć rondel z ognia. Dodawać po jednym jaju i mieszać, aż powstanie gładka masa i dopiero wtedy dolać kolejne jajo. Ilość jajek zależy od ich wielkości i rodzaju mąki. Zwykle wystarcza od czterech do pięciu jaj. Ciasto przełożyć do woreczka do wyciskania. Blachę przykryć pergaminem. Wyciskać ciasto na pergamin, formując ptysie. Przyklepać wierzch ptysiów zwilżonym palcem. Wstawić na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 200-ciu stopni. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Po 10-ciu minutach w 200-ciu stopniach zmniejszyć temperaturę do 180-ciu i nie otwierając piekarnika zostawić na kolejne 8-10-ciu minut.



Sos:

140 gram gorzkiej czekolady posiekać na nierówne kawałki. Dolać wodę i śmietanę. Wsypać cukier, cynamon i czarny, zmielony pieprz. Postawiać na małym ogniu. Gotować przez 5 minut, aż czekolada się roztopi, cały czas mieszając, żeby sos nie przywarł. Przestudzić.

Zrobić lody cynamonowe. Poczekać, aż lody waniliowe nieco zmiękną, posypać cynamonem i wymieszać ręcznie lub mikserem. Wstawić do zamrażalnika.



Przygotowujemy deser:

Na talerze nalać sos. Ptysie porozcinać. Zanurzyć łyżkę w letniej wodzie i nabierać nią lody. Włożyć porcję lodów do wnętrza ptysia, przykryć drugą połówką. Posypać cukrem pudrem i położyć ptysia na sos na talerzu. Podawać.





©Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bliny z borówkami i serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Orzechowe trufle z kawą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w cieście filo
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.