Anna Olson

Pstrąg z porami i brązowym masłem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg z porami i brązowym masłem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Masło klarowane

1 szklanka niesolonego masła



Grzanki

1 ½ szklanki pokrojonej w kostkę (1-1½ cm) bagietki

3 łyżki stopionego klarowanego masła

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach



Pstrąg

7 łyżek stopionego klarowanego masła

¾ szklanki posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część, umyta)

½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku

sól i pieprz

6 filetów z pstrąga bez ości, każdy po około 170 g

2 cytryny

½ szklanki grubo siekanej natki pietruszki o płaskich liściach



Przygotowanie

Aby sporządzić klarowane masło, roztop je w rondelku. Zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5 minut. Powoli i ostrożnie zlej wierzchnią warstwę tłuszczu, pozostawiając mleczną zawiesinę na dnie. Masło zużyj albo przechowaj w lodówce do późniejszego wykorzystania.



Aby przyrządzić grzanki, nagrzej piekarnik do 175°C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia. Wymieszaj pokrojoną bagietkę z masłem, czosnkiem oraz natką i dopraw do smaku. Rozłóż na przygotowanej blasze i opiekaj 12-18 min, przekładając raz lub dwa, aż grzanki przybiorą złotobrązowy kolor. Ostudź i przechowaj w szczelnie zamykanym pojemniku do chwili podania.



Aby zapiec pstrąga, pozostaw nagrzany piekarnik w tej samej temperaturze i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę klarowanego masła. Wrzuć pora oraz tymianek i smaż do miękkości (około 5 min). Lekko dopraw do smaku i przełóż z patelni na talerzyk. Zwiększ płomień i dodaj 2 łyżki masła. Przypraw delikatnie filety z pstrąga solą i pieprzem, i ułóż dwa na patelni, skórą do góry. Smaż 4 min, aż ryba zbrązowieje, następnie ostrożnie przełóż filety na przygotowaną blachę, obracając je skórą do dołu. Dodaj 2 łyżki klarowanego masła i obsmaż w ten sam sposób kolejne dwie pary filetów. Przełóż wszystkie filety na blachę i piecz ok. 10 min, aż mięso po nakłuciu zacznie ustępować pod widelcem.



Na średnim ogniu rozgrzej pozostałe masło, aż zbrązowieje, dodaj pory, sok z cytryny, pietruszkę, sól i pieprz. Wmieszaj grzanki tuż przed podaniem. Ułóż filety z pstrąga na półmisku, polej maślanym sosem i natychmiast podawaj.



© Anna Olson



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.