Marieta  Marecka

Pstrąg z pieca


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg z pieca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pstrąg w całości

3-4 łyżki miękkiego masła

skórka z cytryny

koperek

sól

pieprz

gałązki tymianku

folia aluminiowa

Przygotowanie:

Rybę myjemy, wyciągamy ew. wnętrzności. Nacieramy w środku solą, pieprzem. Skórkę z cytryny ścieramy. Koperek drobno kroimy. Masło wkładamy do miseczki, dodajemy skórkę z cytryny, koperek, trochę soli i pieprzu. Lekko ucieramy i wkładamy do wnętrza ryby. Solimy i pieprzymy z wierzchu. Kładziemy na wierzch gałązki tymianku i zwijamy rybę w zgrabną kopertkę folią aluminiową. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 25-30 minut. Można go przygotować na grillu, a najlepiej nafaszerować go wcześniej i wstawić na min. 30 minut do lodówki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.