Si King

Pstrąg z bragancy z ryżem z fasolą, przyprawionym octem winnym


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Pstrąg z bragancy z ryżem z fasolą, przyprawionym octem winnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Rybna część dania

4 niewielkie pstrągi

250 mililitrów białego wytrawnego wina

2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki

2 listki laurowe

świeżo mielony czarny pieprz

125 g mąki

16 cienkich plasterków szynki presunto, prosciutto, serrano lub szynki parmeńskiej (ewentualnie westfalskiej lub innej, wędzonej, surowej i dojrzewającej)

125 mililitrów oliwy

100 g masła

30 mililitrów soku z cytryny

kilka łyżek posiekanej natki pietruszki



Ryż z fasolą

45 militrów oliwy

½ posiekanej cebuli

1 listek laurowy

400 g ryżu

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka białej fasoli canellini

1 litr wody

sól do smaku

15 mililitrów octu z białego wina

duża szczypta zmielonego białego pieprzu



Przygotowanie rybnej części dania

Sprawić ryby i odciąć głowy, ogony i płetwy. Wypłukać. Z wina, czosnku i listków laurowych sporządzić marynatę. Włożyć do niej ryby, zostawić na pół godziny. Wyjąć ryby z marynaty. Zostawić na potem 250 mililitrów marynaty. Osuszyć ryby papierowym ręcznikiem, posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Owinąć każdą rybę 4 plasterkami szynki, zawijając starannie końce (Kudłacze radzą, by pomyśleć w tym momencie o mumiach egipskich!). Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem 60 g masła, do momentu, kiedy powierzchnia tłuszczu zacznie się marszczyć. Zmniejszyć płomień, ułożyć ryby, smażyć około 4 minuty z obu stron, aż szynka nabierze złocisto-brązowego koloru i będzie chrupiąca. Przełożyć ryby na wygrzany półmisek. Na patelni zostawić dwie łyżki tłuszczu ze smażenia. Dodać pozostałe masło, zachowaną marynatę, sok z cytryny i posiekaną natkę. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, aż połowa płynu odparuje. Przed podaniem polać powstałym sosem ryby.



Przygotowanie ryżu z fasolą

Na oliwie zeszklić w rondlu cebulę, dodać liść laurowy. Wsypać ryż i obsmażyć go przez minutę, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Dodać czerwoną i białą fasolę, zalać wodą i gotować na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie wodę. Posolić, dodać biały pieprz, wlać ocet winny i podawać z rybami.



© Dave Myers & Si King

powrót

Podobne przepisy

Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szaszłyki z tuńczyka w sezamie i ziołach na sosie z orzeszków nerkowca
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.