Dave  Myers

Pstrąg w migdałach


Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg w migdałach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże filety z pstrąga

200 ml mleka pełnotłustego

2 łyżki mleka pełnotłustego

2 łyżki mąki, doprawionej solą i pieprzem

1 łyżka oliwy

50 g masła

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanych kaparów

1 cytryna (sok i skórka)

Przygotowanie:

Osusz filety ręcznikiem papierowym, odstaw.
Do jednego głębokiego talerza wlej mleko, do drugiego wsyp mąkę ze zmielonymi migdałami. Zanurzaj filety w mleku, a następnie obtaczaj w mące z mielonymi migdałami, tak, by pokryły się równą warstwą.
Na patelni rozgrzej oliwę i połowę masła. Ułóż filety na patelni, skórą do góry i smaż przez 2 min, aż się zrumienią. Przewróć i smaż skórą do dołu przez 5 min. Przełóż na wygrzany talerz i odstaw.
Włóż na patelnię resztę masła, poczekaj, aż zacznie się pienić, wsyp płatki migdałowe i podsmaż. Dodaj pietruszkę, kapary, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewaj przez pół minuty.
Ułóż filety na półmisku i nałóż płatki migdałowe z kaparami i cytryną. Podawaj z młodymi ziemniakami z wody i fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś marynowany w cytrusach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Smażony łosoś z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tatar z łososia
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.