Pstrąg pieczony w skorupce z morskiej soli

Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 9715

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pstrąg

ząbek czosnku

gałązka estragonu

dwa jajka

talerz mąki

talerz grubej morskiej soli

cytryna

 

Przygotowanie:

Do środka świeżego pstrąga wkładamy rozgnieciony uprzednio ząbek czosnku i gałązki estragonu. Następnie rozbijamy i roztrzepujemy dwa jajka i dodajemy mąkę tak żeby otrzymać średniej konsystencji ciasto. Przygotowaną uprzednio rybę obtaczamy w mące, a następnie dokładnie w cieście. Ciasto powinno dokładnie pokryć całą rybę. Następnie kładziemy rybę na talerzu z grubą morską solą i przekładamy tak żeby ziarenka soli przykleiły się do ciasta tworząc jednolitą panierkę.
Tak przygotowanego pstrąga wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy 10 minut. Przed podaniem rozcinamy solną panierkę i wyjmujemy ości.
Pstrąga podajemy z cytryną i gałązką świeżego estragonu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#BOJO

30.03.2012 15:37


Wrocław

CYTUJ

wszystko wyglada apetycznie ale troszke sie pogubilem kucharz na filmiku mówi o gałązce Rozmarynu i takowy wkłada do ryby a w przepisie pisze się już o gałązce Estragonu !Gdzie jest PRAWDA ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.