Marieta  Marecka

Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Pstrąg faszerowany cytryną z kuskusem cytrynowym i ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 pstrągi patroszone

2 cytryny

6-8 plastrów boczku

2-3 gałązki rozmarynu

sól

pieprz młotkowany

3 łyżki orzeszków pistacjowych

Kuskus:

1 szklanka kuskusu (np. razowego)

sok i skórka z 1 cytryny

sól

pieprz

1 łyżeczka marynowanego pieprzu

500 g świeżego szpinaku

1 łyżka koperku

½ czerwonej papryki

1 łyżka oliwy

1 czubata łyżka masła

Przygotowanie:

Pstrągi myjemy, czyścimy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Cytryny kroimy w ćwiartki i część wkładamy do ryby, a z reszty wyciskamy sok i skrapiamy pstrąga.
Gałązkę rozmarynu układamy na rybie i ściśle owijamy ją plastrami boczku.
Pstrągi układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
W tym czasie kuskus zalewamy wrzątkiem. Koperek kroimy bardzo drobno, podobnie paprykę.
Szpinak podduszamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Gotowy kuskus mieszamy z podduszonym szpinakiem, sokiem i skórką z cytryny, koperkiem i drobno poszatkowaną papryką. Mieszamy i układamy na talerzu obok upieczonej ryby.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.