Jacques Reymond

Przystawka z karczochów


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przystawka z karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 karczochów

1 cytryna

4 listki laurowe

6 ziarenek pieprzu

5 ząbków czosnku

posiekanych

125 ml oliwy z oliwek

dodatkowy sok z cytryny

125 ml białego wina

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Obrać karczochy, zdjąć zewnętrzne liście, zostawić środek (serce karczocha). Oskrobać łykowate liście i pokroić na ćwiartki. Posmarować sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu i czosnkiem, skropić oliwą. Piec w średnio gorącym piekarniku, ok. 180 stopni C, przez 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny. Dodać białe wino i posiekaną natkę pietruszki. Podawać jako przystawkę lub wymieszać z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Tartinki z oliwkami i orzechami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z bakłażanem i jajkiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.