Jacques Reymond

Przystawka z karczochów


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przystawka z karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 karczochów

1 cytryna

4 listki laurowe

6 ziarenek pieprzu

5 ząbków czosnku

posiekanych

125 ml oliwy z oliwek

dodatkowy sok z cytryny

125 ml białego wina

natka pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Obrać karczochy, zdjąć zewnętrzne liście, zostawić środek (serce karczocha). Oskrobać łykowate liście i pokroić na ćwiartki. Posmarować sokiem z cytryny, aby nie sczerniały. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, razem z listkami laurowymi, ziarnkami pieprzu i czosnkiem, skropić oliwą. Piec w średnio gorącym piekarniku, ok. 180 stopni C, przez 30-40 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić sokiem z cytryny. Dodać białe wino i posiekaną natkę pietruszki. Podawać jako przystawkę lub wymieszać z makaronem.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty cynamonowe
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.