Przepiórki w czerwonych winogronach

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przepiórki w czerwonych winogronach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 przepiórki

1 marchew

1 cebula

2 liście laurowe

1 szklaneczka marsali

1 kiść czerwonych winogron (około 350g)

1 łodyga selera naciowego

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Winogrona odrywamy od szypułek, myjemy, osuszmy na ściereczce kuchennej, odkładamy około 100g winogron, resztę przecieramy, a sok zbieramy do miseczki. Odcinamy końcówki marchwi i obieramy. Seler obieramy z włókien, obieramy cebulę, myjemy przygotowane warzywa i grubo kroimy. Oczyszczamy przepiórki, opalamy, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia pokrojoną marchew, cebulę, seler, dodajemy przepiórki, liście laurowe i smażymy ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru. Przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, wyjmujemy przepiórki i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlewamy wytopiony tłuszcz, wlewamy marsalę, odparowujemy, dodajemy sok z winogron i redukujemy sos. Przelewamy przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlewamy na patelnię i dodajemy przepiórki, winogrona i dusimy przez kilka minut.

powrót

Podobne przepisy

Koźlęce kotleciki zapieczone pod serami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.