Przegrzebki zapiekane w muszlach

Przegrzebki zapiekane w muszlach
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
5

Składniki:

  • 5 świeżych przegrzebków w muszlach
  • 10 plasterków chorizo
  • 4 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • świeża bazylia
  • tymianek i liście laurowe
  • nasiona kminu
  • po jednej czerwonej
  • żółtej i zielonej papryce
  • 2 cukinie
  • 5 główek młodego kopru włoskiego
  • 5 zielonych szparagów
  • 5 młodych porów
  • 400 ml sosu pomidorowego babci Louise
  • oliwa
  • oliwa truflowa
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól morska i utłuczony czarny pieprz
  • do smaku
  • 200 g miękkiego koziego sera ze skórką
  • 5 pasków ciasta francuskiego o wymiarach 40 x 20 cm
  • 2 żółtka rozkłócone z 1 łyżeczką wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przegrzebki wyjąć z muszli i odciąć korale. Włożyć na kilka minut do lodowatej wody, aby usunąć piasek. Przeciąć poziomo na pół. Muszle dokładnie wyczyścić i wysuszyć. Na oliwie przesmażyć plasterki chorizo z solą, kminem, tymiankiem, liśćmi laurowymi i czosnkiem. Wyjąć z patelni i na tej samej oliwie usmażyć przegrzebki oprószone solą, pieprzem i wędzoną papryką. Skropić sokiem z cytryny, wyjąć z patelni i odstawić. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojone warzywa. Wlać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać do warzyw chorizo i sos pomidorowy, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać liśćmi bazylii i skropić oliwą truflową. Do połówki muszli włożyć porcję warzyw z chorizo, przegrzebki i plaster koziego sera. Przykryć drugą połówką muszli. Posmarować paski ciasta rozkłóconym jajkiem i dokładnie owinąć nimi muszle. Na wierzchu ułożyć gałązki tymianku, posypać kminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec 7-10 minut. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA