Przegrzebki z trawą cytrynową, soczewicą i tofu

Przegrzebki z trawą cytrynową
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • 6 przegrzebków
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 2 limonki
  • oliwa z oliwek lub olej ryżowy
  • czarna soczewica beluga
  • liście kolendry
  • tofu pokrojone w kostkę
  • sos sojowy
  • czerwona cebula pokrojona na mandolinie
  • fistaszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę do przegrzebków - w głębokim talerzu wymieszaj oliwę z oliwek, sos
sojowy i sok z limonki. Dodaj przegrzebki i odstaw na 15 min.
Odsącz przegrzebki na papierowym ręczniku i ponakłuwaj je na łodyżki trawy cytrynowej.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Podpraż fistaszki, odstaw.
Podsmaż tofu, aż się ładnie zrumieni, wlej łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
Na tej samej patelni podsmażaj przegrzebki ze wszystkich stron, przez kilkadziesiąt sekund.
Odstaw.
Na talerz układaj soczewicę, tofu, szaszłyki z przegrzebkami, dodaj krążki cebuli, fistaszki oraz listki kolendry. Polej całość oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA