David Gaboriaud

Przegrzebki z trawą cytrynową, soczewicą i tofu


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

odsłon: 300

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 przegrzebków

2 kawałki trawy cytrynowej

2 limonki

oliwa z oliwek lub olej ryżowy

czarna soczewica beluga

liście kolendry

tofu pokrojone w kostkę

sos sojowy

czerwona cebula pokrojona na mandolinie

fistaszki

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę do przegrzebków - w głębokim talerzu wymieszaj oliwę z oliwek, sos
sojowy i sok z limonki. Dodaj przegrzebki i odstaw na 15 min.
Odsącz przegrzebki na papierowym ręczniku i ponakłuwaj je na łodyżki trawy cytrynowej.
Ugotuj soczewicę wg instrukcji podanej na opakowaniu, odsącz i odstaw.
Podpraż fistaszki, odstaw.
Podsmaż tofu, aż się ładnie zrumieni, wlej łyżkę sosu sojowego, wymieszaj i odstaw.
Na tej samej patelni podsmażaj przegrzebki ze wszystkich stron, przez kilkadziesiąt sekund.
Odstaw.
Na talerz układaj soczewicę, tofu, szaszłyki z przegrzebkami, dodaj krążki cebuli, fistaszki oraz listki kolendry. Polej całość oliwą z oliwek, sosem sojowym i sokiem z limonki.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.