Janella  Purcell

Przegrzebki z puree z kalafiora


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki z puree z kalafiora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 przegrzebków w połówkach muszli

¼ małego kalafiora

50 g masła

200 ml mleka

szczypta soli

10 pomidorków koktajlowych

60 ml oliwy

skórka i sok z cytryny

łyżka orzeszków piniowych

pęczek młodej bazylii

 

 

Przygotowanie:


Pomidory przekroić na pół. Skropić oliwą. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°C. Piec, aż będą podsuszone. Rozdrobniony kalafior umieścić w garnku o grubym dnie. Dodać masło i szczyptę soli. Podsmażyć przez 3 minuty. Wlać mleko. Gotować przez 10 minut. Kalafior odcedzić i zmiksować. Rozgrzać grill. Wymieszać skórkę i sok z cytryny z oliwą. Dodać sól i pieprz.
Przegrzebki ułożyć na blasze. Skropić winegretem. Grillować przez 3-4 minuty. Pomidory wymieszać z winegretem i orzeszkami piniowymi. Na każdego przegrzebka nałożyć łyżkę puree z kalafiora. Wierzch przybrać pomidorami. Posypać młodymi listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.