Przegrzebki z pomidorem i bazylią

Przegrzebki z pomidorem i bazylią
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 3 przegrzebki na połówkach muszli
  • średni pomidor
  • sok z ćwiartki cytryny
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidor wkładamy do wrzątku na 10 sekund, potem obieramy i siekamy odrzucając gniazdo nasienne.
Przegrzebki w muszlach układamy na kopczykach soli. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku pod średnio nagrzanym grillem przez 3 minuty. Na patelnię wlewamy sporo oliwy, dodajemy czosnek, pomidor i bazylię. Podsmażamy, aż pomidor zmięknie. Przegrzebki polewamy przygotowanym sosem i podajemy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA