Ainsley Harriot

Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym


Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia Ameryki Północnej

Przegrzebki z grilla z dressingiem kolendrowo-cytrynowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeże przegrzebki

sól morska i świeżo mielony pieprz

oliwa do posmarowania przegrzebków plus 4 łyżki do polania

garść świeżej kolendry

kilka ząbków czosnku

sok z jednej cytryny

 

 

Przygotowanie:


Wsunąć nóż pod krawędź muszli, podważyć i rozchylić. Wsunąć nóż między muszlę, a przegrzebka i przesunąć od spodu, wyjąć mięso z muszli. Ostrym nożem obciąć wszelkie żyłki dookoła, opłukać. Muszle wyszorować z obu stron. Oczyszczone przegrzebki posypać solą i kilkoma drobinami grubo zmielonego pieprzu, skropić oliwą. Ułożyć na ruszcie (grill powinien być gorący: węgle należy rozpalić 40 minut wcześniej, tak, aby nie paliły się żywym płomieniem, a jedynie lśniły czerwonawą poświatą). Piec kilka minut z każdej strony (nie za długo, bo będą jak guma), następnie ułożyć w muszlach i polać oliwą oraz dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.