Delia  Smith

Przegrzebki w sosie z soczewicy


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki w sosie z soczewicy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos

5 dag zielono-brązowej soczewicy

300 ml wywaru warzywnego (może być trochę więcej bo w czasie gotowania wywar zmniejszy swoją objętość)

pół cebuli

2 cm korzeń imbiru

duży ząbek czosnku

łyżeczka ziaren kardamonu

2 duże pomidory

sok z połowy cytryny

5 dag masła

1 łyżka śmietany

kolendra



Pozostałe składniki

przegrzebki

olej arachidowy



Przygotowanie

5 dag zielono-brązowej soczewicy zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy 40 minut. Pół cebuli podsmażamy przez 8 minut, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy 2 centymetry utartego korzenia imbiru, duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę ziarenek kardamonu. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy 2 duże, obrane ze skóry i posiekane pomidory. Podsmażamy minutę lub dwie, poczym dodajemy dwie trzecie soczewicy. Wszystko razem rozdrabniamy w robocie kuchennym z dodatkiem 300 ml warzywnego wywaru, w którym gotowała się soczewica. Sos wlewamy do rondelka. Wrzucamy resztę soczewicy. Dodajemy sok z połowy cytryny, 5 deka masła i łyżkę śmietany. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i zostawiamy na maleńkim ogniu. Przed podaniem dodajemy posiekaną kolendrę.



Przegrzebki smażymy na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu, ale każdego smarujemy odrobiną oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smaku. Smażymy po 30 sekund na każdej stronie. Przekładamy na talerz i polewamy sosem.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.