Jacques Pépin

Przegrzebki w sosie mignonnette


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Przegrzebki w sosie mignonnette
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 gramów atlantyckich przegrzebków zatokowych (około 20 sztuk)

opłukanych pod zimną wodą

2 łyżeczki czerwonego octu winnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

3 łyżki posiekanej szalotki

¾ łyżeczki soli

¾ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu

1 mały ogórek

¹/³ szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki

 

 

Przygotowanie:


Usunąć z przegrzebków mięśnie odwodzące. W dużej misce wymieszać ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyć przegrzebki do sosu. Wymieszać i wstawić do lodówki. Obrać ogórka. Obieraczką do warzyw skroić 6-8 długich pasków. Złożyć razem i pokroić na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodać rzodkiewkę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć przegrzebki na połówki muszli przegrzebków, ostryg lub na małe talerzyki. Przykryć paskami ogórka. Od razu podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi w tempurze z pieprzem syczuańskim i majonezem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
(odc.02) arroz a la marinera
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.