Mark  Bittman

Przegrzebki w śmietanie z bazylią


Przepis z programu Minimalista (odc.51)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki w śmietanie z bazylią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek masła

12 przegrzebków

sól i pieprz

¼ szklanki posiekanej szalotki

1 łyżeczka siekanego czosnku

szczypta zgniecionych płatków czerwonego chilli

125 ml wytrawnego białego wina

180 ml tłustej śmietanki

20 listków bazylii

pokrojonych na cienkie paseczki

 

 

Przygotowanie:


Na patelni stopić 4 łyżki masła na średnim ogniu. Kiedy piana opadnie, wrzucić na patelnię przegrzebki, oprószyć solą i pieprzem. Ładnie zrumienić po obu stronach, w środku mogą pozostać surowe. Przełożyć na talerz. Ostudzić i wytrzeć patelnię. Stopić na niej pozostałe masło, dodać szalotkę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz. Smażyć przez ok. 2 minuty, aż szalotka zmięknie. Wlać wino, zwiększyć ogień, odparować przez ok. minutę, aż pozostanie połowa płynu. Dodać śmietankę i znów odparować połowę. Kiedy sos zrobi się gęsty, wrzucić do niego obsmażone przegrzebki. Dusić przez minutę aż stwardnieją, dodając połowę bazylii. Doprawić do smaku. Nałożyć do małych salaterek lub na talerze, polać sosem, przybrać pozostałą bazylią i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Ragout marinette z mątwy
Julie Andrieu
Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Paella z owocami morza
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.