Przegrzebki posypane suszonymi prawdziwkami na kremowych porach szparagi i jajo przepiórki

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Przegrzebki posypane suszonymi prawdziwkami na kremowych porach szparagi i jajo przepiórki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

450 g (12-15 szt.) przegrzebków, bez muszli

50 g suszonych prawdziwków

110 g drobno posiekanego boczku, wędzonego na drewnie z jabłoni albo pancetty

1 łyżka pełnotłustego, europejskiego masła, na przykład firmy Plugra

450 g porów (tylko białe i jasnozielone części), posiekanych w cienkie plasterki

120 ml śmietany 12%

skórka z 1 cytryny

3 łyżki oleju z winogron

450 g całych szparagów, blanszowanych

4 jaja przepiórki

świeże zioła, takie jak trybula, lubczyk albo natka

sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Przygotowanie:

Wrzuć prawdziwki do robota kuchennego lub młynka do przypraw i korzystając z funkcji „pulsowanie” zmiksuj na proszek. Odłóż. Na średniej patelni na małym ogniu smaż bekon aż wytopi się większość tłuszczu i zbrązowieje. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, aby go osuszyć. Powiększ płomień do średniego, dodaj masło i pory. Zeszklij przez 4-6 minut, aż będą miękkie. Wlej śmietanę, dorzuć skórkę z cytryny i smaż przez 1 minutę. Odłóż.



Przygotuj szparagi:

Pokrój każdy na 7,5 cm kawałki. Odłóż.



Przygotuj przegrzebki:

Rozgrzej na silnym ogniu patelnię z grubym dnem albo żeliwną. W tym czasie osusz przegrzebki i obtocz w sproszkowanych prawdziwkach. Wlej na patelnię olej z pestek winogron (pojawi się dym). Smaż przegrzebki przez 30-60 sekund po obu stronach aż zbrązowieją. Powinny mieć chrupką skórkę(?). Dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Wbij jaja przepiórek na tę samą patelnię i smaż przez 30 sekund, aż żółtko lekko się zetnie, a białko całkowicie usmaży.



Podanie:

Na środek talerza połóż ¼ smażonych porów. Dodaj przegrzebki, potem szparagi i jajo. Posyp skwarkami z bekonu i ziołami, podawaj.



© 2012 Vanessa Cantave

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.