Si King

Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilka porządnych łyżek oliwy

spory kawałek masła

4 małe szalotki

drobno posiekane

sok i skórka z jednej limonki

1 łyżeczka cukru

2 tuziny przegrzebków

wyjętych z muszli

porządny chlust tequli (resztę

według Kudłaczy można wypić do kolacji...)

garść drobno posiekanego szczypiorku

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Na patelni z grubym dnem rozgrzać na średnim ogniu oliwę z masłem. Zeszklić szalotkę - nie dopuścić do tego, by się przyrumieniła. Dodać sok i skórkę z limonki, podgrzewać 1-2 minuty. Wsypać cukier i podgrzewać, cały czas mieszając, tak, aby cukier nie zaczął karmelizować. Zwiększyć płomień i włożyć na patelnię przegrzebki. Smażyć przez minutę. Wsypać szczypiorek, polać przegrzebki tequilą i podpalić. Na kuchence gazowej wystarczy przechylić delikatnie patelnię, żeby tequila zajęła się płomieniem. Na palniku elektrycznym trzeba podpalić tequilę zapałkami.
(OSTRZEŻENIE! Tequilę trzeba podpalić bardzo ostrożnie, chroniąc ręce i twarz. To bardzo efektowny manewr, jednak płomienie mogą być zaskakująco wysokie—uwaga na włosy i inne rzeczy, które mogłyby się zająć).
Jeśli tequila nie zapali się natychmiast, nie należy dłużej trzymać patelni na ogniu, aby nie przesmażyć przegrzebków (stają się wtedy gumiaste). Gorące przegrzebki podawać zawinięte w podgrzaną tortillę, z pikantną salsą, quacamole i gęstą śmietaną lub na talerzu z ryżem polanym masłem cytrynowym.

powrót

Podobne przepisy

Curry z homarów
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.2) Goa
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.