Jennifer  Paterson

Prowansalska bagietka z warzywami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prowansalska bagietka z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 długa bagietka lub 4 małe

1 przepołowiony ząbek czosnku

12 dorodnych czarnych oliwek

bez pestek

1 czerwona

pokrojona papryka

garść blanszowanej fasolki szparagowej

2 duże pokrojone pomidory

4 filety anchois

2 łyżki wybornej oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przetnij bagietkę wzdłuż i natrzyj wewnętrzne powierzchnie czosnkiem. W mikserze połącz oliwki, paprykę, fasolę, pomidory i anchois (albo posiekaj ręcznie, albo zgnieć w moździerzu). Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku. Posmaruj grubo połówki bułki mieszaniną i złącz je. Owiń papierem do pieczenia i zwiąż sznurkiem. Przyciśnij obciążoną deską do krojenia i pozostaw na 1 godz. Później ruszaj na swój piknik.

powrót

Podobne przepisy

Teryna owocowa z serem pleśniowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tortille
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Cykoria z gruszką, orzechami i górskim serem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.