Jennifer  Paterson

Prowansalska bagietka z warzywami


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prowansalska bagietka z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 długa bagietka lub 4 małe

1 przepołowiony ząbek czosnku

12 dorodnych czarnych oliwek

bez pestek

1 czerwona

pokrojona papryka

garść blanszowanej fasolki szparagowej

2 duże pokrojone pomidory

4 filety anchois

2 łyżki wybornej oliwy z oliwek

1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przetnij bagietkę wzdłuż i natrzyj wewnętrzne powierzchnie czosnkiem. W mikserze połącz oliwki, paprykę, fasolę, pomidory i anchois (albo posiekaj ręcznie, albo zgnieć w moździerzu). Wymieszaj z oliwą i sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku. Posmaruj grubo połówki bułki mieszaniną i złącz je. Owiń papierem do pieczenia i zwiąż sznurkiem. Przyciśnij obciążoną deską do krojenia i pozostaw na 1 godz. Później ruszaj na swój piknik.

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczony pasternak z glazurą z syropu klonowego i musztardy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.