Anna Olson

Prosty placek czereśniowy


Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Prosty placek czereśniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

1 szklanka mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

5 jajek

5 łyżek cukru

1 szklanka mleka

cukier-puder do posypania

2 szklanki czereśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Usunąć pestki z czereśni. Wysmarować masłem płaską okrągłą formę do tart. Przesiać mąkę z cynamonem i solą do miski średniej wielkości. Dodać jajka, cukier i mleko, wymieszać mikserem (mieszanina powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Przelać ciasto do formy i posypać czereśniami. Piec 30 minut, aż ciasto przestanie być płynne. Obficie posypać cukrem-pudrem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Bezy karmelowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placek ze śliwkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.