Anna Olson

Prosty placek czereśniowy


Przepis z programu Na słodko (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Prosty placek czereśniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka masła

1 szklanka mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta soli

5 jajek

5 łyżek cukru

1 szklanka mleka

cukier-puder do posypania

2 szklanki czereśni

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Usunąć pestki z czereśni. Wysmarować masłem płaską okrągłą formę do tart. Przesiać mąkę z cynamonem i solą do miski średniej wielkości. Dodać jajka, cukier i mleko, wymieszać mikserem (mieszanina powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego). Przelać ciasto do formy i posypać czereśniami. Piec 30 minut, aż ciasto przestanie być płynne. Obficie posypać cukrem-pudrem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Pudding roladowy z brązowym cukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka z nadzieniem figowym
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Torcik makowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcienek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.