Prosty chleb

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Prosty chleb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g mąki chlebowej

10 g soli

7 g drożdży instant

320 ml zimnej wody

40 ml oliwy

mąka do posypania

oliwa do posmarowania blatu



Przygotowanie:

Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i 240 ml wody. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto i wyrabiamy 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat. Rozpłaszczamy uderzając dłonią. Formujemy w prostokąt. Zawijamy krótszy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca, lekko przyciskając. Znów rozpłaszczamy i rozciągamy. Składamy krótsze boki do środka, rozpłaszczamy kostkami palców. Znów zawijamy bok od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca. Odwracamy szwem do dołu i lekko dociskamy kołyszącym ruchem. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy dużą blachę. Spryskujemy bochenek wodą i oprószamy mąką. Ostrym nożem robimy na wierzchu 4 ukośne nacięcia. Do blachy na dole piekarnika wlewamy wodę. Wstawiamy chleb na środkową półkę i pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Focaccia z chilli i czosnkiem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Ciabatta bez wyrabiania
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Kasiakalkol

postów: 28

27.12.2015 08:53

CYTUJ

A ja znam szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu. Wystarczy wsypać wszystkie składniki do wypiekacza nastawić odpowiedni program, a o poranku czeka na nas pięknie pachnący zdrowy chlebek! Polecam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.