Anne Burrell

Prosty bulion drobiowy


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Prosty bulion drobiowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg udek kurczaka

oliwa extra vergine

1 duża cebula

pokrojona w dużą kostkę

2 łodygi selera naciowego

pokrojone na centymetrowe kawałki

2 marchewki obrane i pokrojone na centymetrowe kawałki

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

2 liście laurowe

10 gałązek tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Rozłóż udka na blasze, polej oliwą i piecz 35-45 minut.
Do dużego głębokiego garnka wlej oliwę, dodaj cebulę, seler, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż się zeszklą i zaczną mocno pachnieć – 8-10 minut. Wyjmij kurczaka z piekarnika, obierz udka ze skóry i dodaj mięso z kośćmi do garnka z warzywami razem z liśćmi laurowymi i tymiankiem. Wlej do garnka tyle wody, żeby przykryła mięso i warzywa. Wstaw garnek na duży gaz, doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień, żeby bulion powoli się gotował. Usuń ewentualne szumowiny i tłuszcz z powierzchni wody. Gotuj ok. 3 godzin, uzupełniając wrzątkiem, jeśli za bardzo odparuje. Przesącz bulion przez sito. Po ostygnięciu przechowuj go w lodówce albo zamrażarce w plastikowych pojemnikach.

powrót

Podobne przepisy

Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Kwaśna zupa z wiśniami i lodami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa z liści paproci
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.