Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
Mała Improwizacja (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 55 g Lurpak Premium Miks Klasyczny
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
Do gotowania:
  • ok. 2 litrów wody
  • 5 łyżek sody
  • 1 żółtko+2 łyżki wody
  • sól gruboziarnista
  • sezam czarny
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 150 ml mleka podgrzanego do temperatury 35 stopni oraz 5 łyżek mąki i wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 12 porcji i uformować wałeczki, następnie zawinąć precle i odłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę.
Zagotować wodę z sodą. Wkładać pojedynczo uformowane precle do wrzącej wody na około 30 sekund.
Ułożyć precle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać grubą solą i sezamem. Piec w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Miękkie masło czosnkowe rozetrzeć i dodać pokrojone drobno oliwki oraz ewentualnie ulubione zioła. Zawinąć masło w folię spożywczą formując baton, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Podawać wystudzone precle z masłem czosnkowo-oliwkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA