Marieta  Marecka

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka wody

0,5 szklanki mleka

1 łyżka cukru pudru

2 łyżeczki soli

14 g świeżych drożdży

4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750

55 g Lurpak Premium Miks Klasyczny

1 łyżeczka mielonego rozmarynu

1 łyżeczka oregano

 

Do gotowania:

ok. 2 litrów wody

5 łyżek sody

1 żółtko+2 łyżki wody

sól gruboziarnista

sezam czarny

 

Do podania:

masło Lurpak Czosnkowe

oliwki czarne (ok. 10 szt.)

 

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 150 ml mleka podgrzanego do temperatury 35 stopni oraz 5 łyżek mąki i wymieszać rózgą. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn i resztę mleka i zacząć wyrabiać ciasto. Na koniec wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto oprószyć mąką i przełożyć do dużej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 12 porcji i uformować wałeczki, następnie zawinąć precle i odłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę.
Zagotować wodę z sodą. Wkładać pojedynczo uformowane precle do wrzącej wody na około 30 sekund.
Ułożyć precle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z wodą i posypać grubą solą i sezamem. Piec w temperaturze 230 stopni przez 12 minut.
Miękkie masło czosnkowe rozetrzeć i dodać pokrojone drobno oliwki oraz ewentualnie ulubione zioła. Zawinąć masło w folię spożywczą formując baton, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Podawać wystudzone precle z masłem czosnkowo-oliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Chleb na zakwasie
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Grzanki z górskiego chleba
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Precelki ziołowe z czarnym sezamem i masłem czosnkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.