Prażona kukurydza po francusku

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Prażona kukurydza po francusku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g niesolonego masła

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki oleju z pestek winogron

200 g kukurydzy

2 łyżki ziół prowansalskich

sól selerowa do smaku

sól

 

Przygotowanie:

Roztopić masło z czosnkiem i odstawić, żeby przeszło smakiem. Zagrzać olej w dużym garnku, wrzucić kukurydzę, potrząsając, żeby pokryła się tłuszczem. Zakryć i potrząsać garnkiem nad dużym ogniem, aż kukurydza się upraży. Polać ją masłem, uprzednio wyjąwszy z niego czosnek. Potrząsnąć. Posypać ziołami i dwoma rodzajami soli. Znów potrząsnąć.

powrót

Podobne przepisy

Kanapki z pieczarkami i szynką
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ser typu camembert marynowany w oleju
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.