Pozole Sanjuany

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Pozole Sanjuany
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

8 filiżanek bulionu lub wody

1 posiekana cebula

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i pieprz

3 filiżanki białej kukurydzy

6 suszonych chili ancho lub guajillo



dodatki:

tortille

poszatkowana kapusta lub sałata lodowa

bardzo cienko pokrojona cebula



Przygotowanie:

W dużym garnku umieszczamy wieprzowinę, wlewamy bulion lub wodę, dodajemy czosnek i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Potem gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin, aż mięso zacznie odpadać od kości. Zdejmujemy garnek z gazu. Wyjmujemy mięso i odstawiamy, żeby ostygło. Oddzielamy mięso od kości i rozdzielamy na skrawki. Przecedzamy wywar i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy wieprzowinę. W drugim garnku gotujemy białą kukurydzę w osolonej wrzącej wodzie około 1 godziny. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W naczyniu moczymy chili 30 minut w gorącym wywarze. Miksujemy w blenderze na piure i dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę do smaku i podajemy z dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Ramen tonkotsu - japońska zupa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krem z pora z winem i wędzonym łososiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.