Delia  Smith

Powrót do czarnego lasu


Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia niemiecka

Powrót do czarnego lasu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Mus czekoladowy

225 g dobrej, ciemnej czekolady

2 łyżki stołowe wody

2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek



Ciasto

6 dużych jajek, żółtka oddzielone od białek

15 dag drobnego cukru

5 dag kakao



Pozostałe skladniki

słoik (680g) drylowanych wiśni Morello

2 łyżki stołowe likieru wiśniowego (cherry brandy)

225 ml bitej śmietany

1 łyżka stołowa dobrego dżemu wiśniowego

100 g dobrej, ciemnej czekolady

1 łyżka stołowa wody



Przygotowanie musu

Do miski wrzucamy połamaną czekoladę i wlewamy wodę. Miskę stawiamy na parze i roztapiamy czekoladę. Ubijamy żółtka najpierw same, potem z czekoladą. Ubijamy pianę z białek, mieszamy z masą czekoladowo-jajeczną. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.



Przygotowanie ciasta

Żółtka ubijamy mikserem, aż zgęstnieją. Dodajemy cukier i nadal ubijamy „na wstążkę”. Mieszamy z przesianym kakao. Ubijamy pianę białek i dodajemy do ciasta. Napełniamy nim wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 33 na 23 centymetry i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu i przestudzeniu wykładamy ciasto na posypany kakao pergamin. Wiśnie odcedzamy z syropu i zalewamy na noc likierem wiśniowym, a następnie osączamy, zachowując alkohol. Wystudzone ciasto skrapiamy łyżką likieru, w którym moczyły się wiśnie, szerokim nożem rozsmarowujemy na nim mus czekoladowy, który odpowiednio wcześniej wyjmujemy z lodówki, by nabrał pokojowej temperatury. Na mus wykładamy bitą śmietanę – nie powinna dochodzić do brzegów ciasta, bo trudno będzie je zwinąć. Śmietanę posypujemy wiśniami. Lekko je uklepujemy i zwijamy ciasto w rulon.

100 g czekolady topimy z łyżką wody na parze i wylewamy na spód odwróconego talerza o średnicy około piętnastu centymetrów. Gdy zastygnie, umieszczamy czekoladę na 45 minut w zamrażarce, by stwardniała. Nóż do sera kładziemy płasko na powierzchni czekolady i nie naciskając, lekko i delikatnie przeciągamy, ścinając cienką warstewkę. Otrzymane w ten sposób czekoladowe wióry układamy w plastikowym pojemniku i przechowujemy w zamrażalniku, bo szybko się topią i zlepiają. Dżem przecieramy przez sitko, podgrzewamy i mieszamy z pozostałym likierem, a następnie smarujemy nim powierzchnię ciasta. Posypujemy wiórami czekolady, oprószamy kakao i kroimy na plastry.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

Ciepłe babeczki biszkoptowe nadziewane kremem cytrynowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasteczka z białej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ćwierćkilogramowe ciasto
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Murzynek
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.