Anna Olson

Potrójny mus czekoladowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Potrójny mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ilość: 9 - 12 porcji



Mus z gorzkiej czekolady

170 g gorzkiej czekolady

½ łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki mleka

1 i ¼ szklanki śmietany kremówki (36%)



Mus z białej czekolady

340 g białej czekolady

½ łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki (36%)



Mus z mlecznej czekolady

285 g mlecznej czekolady

½ łyżeczki żelatyny w proszku

½ szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki (36%)



Dacquoise (beza orzechowa)

2 białka

¼ łyżeczki winianu potasu

¼ szklanki cukru

¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki mielonych orzechów laskowych

¼ łyżeczki skrobi kukurydzianej





Przygotować mus z gorzkiej czekolady

Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Przełożyć mus do kwadratowej foremki o boku 23 cm, wyłożonej folią spożywczą i rozprowadzić równą warstwę. Chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.



Przygotować mus z białej czekolady

Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Wyłożyć mus na warstwę musu z gorzkiej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Chłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.



Przygotować mus z mlecznej czekolady

Pokroić czekoladę na kawałki, umieścić w misce nad rondlem z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę na parze, cały czas mieszając. Wmieszać żelatynę do mleka, odstawić na minutę, żeby napęczniała, wymieszać i podgrzać (np. w mikrofalówce). Trzepaczką wmieszać mleko z żelatyną do czekolady i odstawić, by masa ostygła do temperatury pokojowej. Ubić śmietanę i wmieszać do czekolady. Wyłożyć mus na warstwę musu z białej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny.



Przygotować bezę orzechową

Rozgrzać piekarnik do temperatury 110°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Lekko ubić białka z winianem potasu i dodać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Ubić białka na sztywną, lśniącą pianę. Wmieszać wanilię. Wymieszać orzechy laskowe ze skrobią i delikatnie wmieszać do białek. Wyłożyć pianę na blachę i rozprowadzić cienką warstwą. Piec 25-60 minut, dopóki nie będzie sucha; uważać, żeby się nie zrumieniła. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.



Przykryć foremkę z musem talerzem, odwrócić do góry dnem, zdjąć foremkę i folię. Suchym, ogrzanym nożem kroić porcje musu i układać na talerzykach przy pomocy łopatki do ciasta. Połamać bezę orzechową na kawałki i udekorować nimi porcje musu.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml


powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Galaretka marchewkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

co_pichcisz_doktorku?

postów: 2

12.05.2013 00:10

CYTUJ

Smaczny, aczkolwiek bardzo ciezki i niesamowicie sycacy deser. Serwowalam kawalki wielkosci mniej wiecej 6x4 cm i oboje z mezem nie bylismy w stanie ich skonczyc (nasi nastoletni synowie dali rade z wielkim trudem- choc zazwyczaj nie znaja granic w palaszowaniu slodkosci:-)
Przy robieniu deseru radzilabym zwrocic szczegolna uwage na dwa krytyczne momenty:
1) dodawanie mleka z zelatyna do czekolady - w przepisie nie jest to wyraznie zaznaczone ale bardzo wazne jest aby dodawac gorace mleko do czekolady znajdujacej sie wciaz nad kapiela wodna- w przeciwnym razie mieszanie wraz z dodawaniem cieczy spowoduje zbyt nagle ochlodzenie sie czekolady i w konsekwencji powstanie wielkiej 'kluchy'
2) dodawanie smietany - w celu zaoszczedzenia czasu oraz dla pewnosci, ze czekolada na pewno nie jest zbyt ciepla i nie spowoduje rozpuszczenia smietany, przelewalam mase czekoladowa do innej, schlodzonej poprzednio miski i ustawialam w zimnej kapieli - smietane dodawalam majac zupelna pewnosc, ze czekolada jest wystarczajaco chlodna.
Chcialabym zwrocic uwage na odpowiedni dobor zawartosci masy kakaowej w czekoladach. Ja uzywalam bialej 30%, mlecznej 38% i gorzkiej 80%. Masy biala i mleczna wyszly bardzo gladkie,niezbyt sztywne, o konsystencji utwardzonego serka homogenizowanego, natomiast gorzka byla rowniez gladka ale dosc zbita, o innej teksturze- znacznie odbiegajacej od dwoch poprzednich. Mysle, ze mogloby byc inaczej jesli dodalabym czekolade gorzka o miejszej zawartosci masy kakaowej- i tak radze Wam sprobowac bo u mnie wyszlo jakby podwojny mus byl serwowany na gorzkim spodzie ( o odwroceniu deseru tak jak sugeruje przepis nie moglobyc mowy ze wzgledu na dekikatna strukture mas bialej i mlecznej i duzy ciezar gorzkiej.
Podsumowujac - deser byl dla mnie czasochlonnym eksperymentem kulinarnym, ciesze sie , ze sprobowalam i posmakowalam bo lubie nowosci i zawsze czlowiek sie czegos nauczy - niemniej jednak deseru tego raczej nigdy juz nie powtorze- lezy mi na zoladku chociaz jadlam go 6 godzin temu :-(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.