James  Martin

Potrawka z wołowiny z piwem ale


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Potrawka z wołowiny z piwem ale
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g wołowiny do gulaszu

pokrojonej w kostkę

25 g mąki

doprawionej solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

oraz trochę do podsypania stołu

100 g masła

2 grubo posiekane cebule

2 grubo posiekane ząbki czosnku

2 grubo posiekane

średniej wielkości marchewki

150 g pieczarek

2 gałązki świeżego tymianku

1 listek laurowy

400 ml wysokiej jakości piwa ale

500 ml wywaru wołowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

300 g gotowego ciasta francuskiego

 

 

Przygotowanie:


Oprósz mięso w doprawionej mące i postaw na gazie duży garnek z pokrywką. Rozgrzej w garnku połowę masła i dodaj mięso. Obsmaż dokładnie z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. Dodaj warzywa i zioła, następnie zalej wszystko piwem ale i wywarem wołowym. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Gdy potrawka się ugotuje, dopraw ją, dodaj pozostałe masło i przełóż do żaroodpornego naczynia, na którym zamierzasz ją podać. Posmaruj krawędź naczynia rozkłóconym jajkiem. Przykryj naczynie ciastem francuskim, w razie potrzeby rozwałkuj je używając jak najmniej mąki. Przyciśnij ciasto do brzegów naczynia, żeby dobrze się przykleiło, a następnie odetnij nożem nadmiar. Z pozostałego ciasta wytnij listki i zrób z nich dekorację, używając rozkłóconego jajka jako „kleju”. Posmaruj dokładnie wierzch ciasta pozostałym jajkiem i umieść potrawkę na blasze do pieczenia. Piecz 20-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina z tapenadą i pieczonymi bakłażanami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Steki z grillowanymi warzywami i tortillą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Vitello tonnato a la Marieta
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z cielęciny
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.