Si King

Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku


Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Potrawka z wołowiny w sosie piwnym po flamandzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg oczyszczonej pręgi wołowej

pokrojonej w sporą kostkę

2 łyżki mąki pszennej

wymieszanej z solą i pieprzem

75 g masła

2 łyżki oliwy

500 g cebuli

pokrojonej na kawałki

listki z jednej gałązki tymianku

3 listki laurowe

2 butelki po 0,33 l ciemnego piwa

250 ml bulionu wołowego

2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek

1 łyżka octu jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem. Wziąć duży rondel z pokrywką, nadającą się do wstawienia do piekarnika. W rondlu rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron (w razie potrzeby obsmażać mięso partiami). Zdjąć mięso z patelni i odłożyć. Na tej samej patelni zrumienić cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla. Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion. Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w sosie. Dodać galaretkę i ocet jabłkowy. Przykryć rondel i wstawić do piekarnika. Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Podawać z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.