Marieta  Marecka

Potrawka z kurczaka z kluskami z ciasta parzonego


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Potrawka z kurczaka z kluskami z ciasta parzonego
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kluski:

100 g masła

½ szklanki wody

100 g mąki

2 jaja

sól

 

Potrawka z kurczaka:

ok. 500 ml bulionu drobiowego

2 ugotowane udka z rosołu

1 ½ ugotowanej marchewki z rosołu

1 ugotowana pietruszka z rosołu

1/3 ugotowanego selera z rosołu

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

½ szklanki śmietany 18%

1 żółtko

sok z ½ cytryny

łyżeczka cukru

sól

pieprz

nać pietruszki

 

Przygotowanie:

Przygotowujemy kluski z parzonego ciasta. Masło i wodę przekładamy do rondelka i podgrzewamy do czasu, aż masło się rozpuści. Doprawiamy solą i na raz wsypujemy całą mąkę.
Nie wyłączając gazu ucieramy mąkę z wodą i masłem, aż powstanie nam gęste, gładkie, odklejające się od ścianek garnka ciasto. Całość powinna w trakcie podgrzewania przestać pachnieć mąką. Odstawiamy ciasto na 10 minut, żeby lekko przestygło.
Następnie wbijamy jajo po jaju dokładnie miksując całość mikserem.
Mięso z rosołu oddzielamy od kości i kroimy lub rwiemy w mniejsze kawałki.
Warzywa kroimy w kostkę lub w zapałki.
W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę masła i jak się rozpuści, zasypujemy je łyżką mąki, mieszamy i podsmażamy zasmażkę, po 2-3 minutach dolewamy stopniowo chochla po chochli chłodny bulion, cały czas dokładnie rozcierając grudki sosu tak, by był gładki.
Dodajemy do zasmażki mięso i warzywa i doprawiamy cukrem, sokiem z cytryny ew. solą i pieprzem. Na nie dużym gazie podgrzewamy wszystko.
W drugim garnku zagotowujemy wodę na kluski, lekko ją solimy i partiami za pomocą łyżki maczanej w oleju lub w wodzie formujemy kluski. Gotujemy ok. 2-3 minut od wypłynięcia na wierzch.
Żółtko mieszamy dokładnie ze śmietaną, dodajemy do mięsa z warzywami, krótko podgrzewamy i dodajemy natkę pietruszki. Potrawkę serwujemy z ciepłymi kluseczkami.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w maśle z pilawem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka
Kurczak z chili, sezamem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
Casserole
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.