Donna Dooher

Potrawka z krewetek królewskich z czosnkowymi grzankami


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Potrawka z krewetek królewskich z czosnkowymi grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Potrawka z królewskich krewetek

¼ szklanki (60 ml) masła

2 duże, pokrojone w cienkie półplasterki cebule

16 przepołowionych, młodych ziemniaków

1 szklanka (250 ml) przepołowionych, koktajlowych pomidorków

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli

¼ łyżeczka (1 ml) szafranu

wywar z kukurydzy

1 kg obranych, pozbawionych żyłek i rozkrojonych wzdłuż krewetek królewskich

1 szklanka (250 ml) ziaren kukurydzy

½ szklanki (125 ml) liści bazylii

12 grzanek czosnkowych



Przygotowanie

W dużym garnku roztopić masło i smażyć cebulę 5 minut, aż będzie miękka. Dodać ziemniaki, łyżeczkę soli i szafran. Smażyć 1 minutę. Zwiększyć ogień i wlać wywar z kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać krewetki, ziarna kukurydzy, pomidorki, przykryć i gotować 5 minut. Doprawić łyżką stołową soli. Każdą porcję przybrać bazylią i 2 czosnkowymi grzankami.





Wywar kukurydzy

8 kolb kukurydzy

6 szklanek (1,5 l) wody

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli



Przygotowanie

Skroić ziarna z 2 kolb, odłożyć. Zetrzeć na tarce ziarno z pozostałych kolb, zachowując sok. Gołe kolby pokroić na 5 cm kawałki. Do rondla wlać wodę i sok z kukurydzy, wrzucić kolby i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Przecedzić.





Grzanki czosnkowe

12 kromek bułki paryskiej

2 ząbki czosnku

¼ szklanki (60 ml) miękkiego masła



Przygotowanie

Upiec kromki bułki, a następnie z jednej strony natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować masłem.





@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.