Potrawka z kalmarów i oliwek

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Potrawka z kalmarów i oliwek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600 g kalmarów

500 g dojrzałych pomidorów

50 g zielonych wydrylowanych oliwek

ząbek czosnku

pół kieliszka białego wytrawnego wina

liść laurowy

pęczek natki pietruszki

100 ml oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy z kalmarów zewnętrzną błonę i wnętrzności, myjemy i kroimy na równe części (gdy kalmary są małej wielkości – na połowę). Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. Zielone oliwki kroimy w talarki. W rondlu podgrzewamy oliwę z obranym i lekko zgniecionym ząbkiem czosnku; dodajemy kalmary i smażymy 2-3 minuty; doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy białe wino i odparowujemy na mocnym ogniu; wyjmujemy kalmary i odstawiamy na później. Na tej samej patelni kilka minut dusimy pokrojone pomidory z liściem laurowym, szczyptą soli i pieprzu; dodajemy talarki oliwek, kalmary i mieszamy; posypujemy posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa krewetkowa z makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.