Potrawka z dyni z kwaśną śmietaną

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Potrawka z dyni z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

40 g masła

2 posiekane cebule

2 posiekane marchewki

1 posiekana łodyga selera naciowego

3 pędy rozmarynu

2 listki laurowe

1 posiekany ząbek czosnku

400 g soczewicy

1,2 l bulionu warzywnego

600 g pokrojonej dyni

mały pęczek natki, posiekanej

4 łyżki kwaśnej śmietany



Przygotowanie:

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, marchew, seler, igiełki rozmarynu, listki laurowe i po paru minutach czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy soczewicę i 1 litr bulionu. Zagotowujemy i zmniejszamy gaz. Możemy użyć różnych rodzajów dyni, żeby smak był bardziej złożony. Dodajemy dynię do potrawki, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy tyle wody, żeby zakryła dynię. Nakrywamy garnek i gotujemy potrawkę 30-40 minut. Kiedy potrawka będzie prawie gotowa, dodajemy natkę. Szklankę lub dwie przekładamy do malaksera, dodajemy pozostały bulion, miksujemy i dodajemy z powrotem do garnka. Dzięki temu potrawka będzie bardziej aksamitna. Podajemy w miskach z łyżką schłodzonej kwaśnej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Element wagashi: shiro-an
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Pijany arbuz
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje, Inne
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.