Nigel Slater

Pot au feu


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pot au feu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg mostka wołowego

30 g ozora wołowego

wybór jarzyn

np. pory

karotki

selery

cebule

pasternak

rzepa i dynia piżmowa

pokrojonych na kawałki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

bouquet garni: pietruszka

tymianek i liście laurowe

2 kiełbaski

1 mały kurczak

3 pomidory

2 garście makaronu rosołowego

musztarda

korniszony

 

 

Przygotowanie:


Włóż mostek i ozór wołowy do bardzo dużego garnka i zalej taką ilością zimnej wody, by przykryła mięso. Powoli doprowadź do wrzenia, zdejmując szumowiny łyżką cedzakową. Dodaj do garnka pokrojone warzywa, sól, świeżo mielony czarny pieprz oraz zioła (bouquet garni związany białym sznurkiem). Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. Dołóż do garnka kurczaka oraz kiełbaski. Gotuj kolejne 1,5 godziny, aż wszystkie mięso będzie dobrze ugotowane. Zdejmij garnek z ognia. Wyjmij mięso oraz jarzyny i przechowaj w cieple. Postaw garnek z powrotem na ogniu, a gdy zawrze, dodaj makaron. Gotuj go 7-10 minut. Podaj najpierw rosół, a na drugie danie mięso z musztardą i korniszonami.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.