Tomasz Deker

Porzeczkowe semifreddo


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1087

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 żółtka

110 g drobnego cukru

320 g puree z czerwonej porzeczki

150 g bezy włoskiej

400 g śmietany kremówki ubitej na ¾

 

Beza włoska:

4 białka, w temperaturze pokojowej

200 g drobnego cukru do wypieków

60 ml wody

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania włoskiej bezy. Robimy syrop cukrowy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewany (do próby nitki lub róży).
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.

powrót

Podobne przepisy

Tortilla z karmelizowanym ananasem i jabłkiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Domowe lody
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Słodki jogurt z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.