Tomasz Deker

Porzeczkowe semifreddo


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 1283

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 żółtka

110 g drobnego cukru

320 g puree z czerwonej porzeczki

150 g bezy włoskiej

400 g śmietany kremówki ubitej na ¾

 

Beza włoska:

4 białka, w temperaturze pokojowej

200 g drobnego cukru do wypieków

60 ml wody

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania włoskiej bezy. Robimy syrop cukrowy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewany (do próby nitki lub róży).
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.

powrót

Podobne przepisy

Mrożone brzoskwinie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kolorowy ogród - deser typu ART
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.