Porzeczkowe semifreddo

Porzeczkowe semifreddo
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 110 g drobnego cukru
  • 320 g puree z czerwonej porzeczki
  • 150 g bezy włoskiej
  • 400 g śmietany kremówki ubitej na ¾
Beza włoska:
  • 4 białka, w temperaturze pokojowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 60 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania włoskiej bezy. Robimy syrop cukrowy. W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i podgrzewany (do próby nitki lub róży).
Ubijamy białka i powoli wlewamy do nich cienką stróżką syrop cukrowy, nie przestając miksować.
Miksujemy przez kolejne 5 minut. Beza musi być sztywna, lśniąca i gęsta.
Podgrzewamy żółtka z cukrem do 80 stopni C, cały czas mieszając. Następnie przekładamy je do misy miksera i ubijamy.
Następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dodajemy do nich puree owocowe, bezę włoską i na koniec półpłynną śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu, masę przekładamy do silikonowych foremek i całość zamrażamy.
Po wyjęciu z zamrażarki nanosimy na poszczególne mrożone półkule pozostałą bezę włoską za pomocą worka cukierniczego z okrągłą tylką i zapiekamy palnikiem lub pod grillem w piekarniku, do złapania koloru.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA