Pory w delikatnej zalewie

Pory w delikatnej zalewie
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 900 g porów
  • 1 posiekana szalotka
  • 3 łyżki octu winnego
  • 125 ml oliwy
  • sól i pieprz
  • skórka 1 cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz pory i odetnij końce tam, gdzie zaczyna się zielona część. Natnij każdego pora i umyj dokładnie zimną wodą. Zagotuj duży garnek wody. Posól ją. Zwiąż pory w pęczki i gotuj je, aż zmiękną, czyli około 10 min w zależności od ich rozmiarów. Odcedź i opłucz zimną wodą, żeby nie straciły koloru. Zamocz szalotkę w occie na 10 minut. Odlej ocet. Wymieszaj oliwę z szalotką i dobrze dopraw. Spróbuj i dodaj jeszcze oliwy lub octu do smaku. Ułóż pory na półmisku. Polej zalewą, posyp skórką cytryny i pieprzem. Danie świetnie smakuje z tostami z anchois.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA