Laura Calder

Pory w delikatnej zalewie


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pory w delikatnej zalewie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

900 g porów

1 posiekana szalotka

3 łyżki octu winnego

125 ml oliwy

sól i pieprz

skórka 1 cytryny

 

Przygotowanie:


Obierz pory i odetnij końce tam, gdzie zaczyna się zielona część. Natnij każdego pora i umyj dokładnie zimną wodą. Zagotuj duży garnek wody. Posól ją. Zwiąż pory w pęczki i gotuj je, aż zmiękną, czyli około 10 min w zależności od ich rozmiarów. Odcedź i opłucz zimną wodą, żeby nie straciły koloru. Zamocz szalotkę w occie na 10 minut. Odlej ocet. Wymieszaj oliwę z szalotką i dobrze dopraw. Spróbuj i dodaj jeszcze oliwy lub octu do smaku. Ułóż pory na półmisku. Polej zalewą, posyp skórką cytryny i pieprzem. Danie świetnie smakuje z tostami z anchois.

powrót

Podobne przepisy

Obsmażane ogórki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grzanki z musem z wędzonego pstrąga na sposób prowansalski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Batoniki muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.